
Beeldpraat Podcast - Interviews voor en over fotografie
De Podcast voor en over fotografie. In iedere nieuwe aflevering een interview met een fotograaf of een andere beeldmaker. Deze podcast belicht de fotografie in alle facetten op een onderhoudende manier. Nieuwtjes en tips komen uiteraard ook aan bod. Luister mee tijdens de wondere wereld van de fotografie.
Beeldpraat Podcast - Interviews voor en over fotografie
Ga mee op ontdekkingsreis in de wereld van Ai met Bob van Duuren
In deze aflevering van de Beeldpraat Podcast is mijn gast auteur Bob van Duuren en met hem bespreek ik de wereld van kunstmatige intelligentie (Ai) en de mogelijkheden die het biedt. We hebben het over toegankelijke Ai-tools zoals Microsoft Copilot en Canva, de kracht van goede prompts, de impact van Ai op de kunstwereld, en de mogelijkheden van Ai in fotobewerking. Bob deelt zijn inzichten over hoe Ai kan worden gebruikt om creativiteit te stimuleren en hoe het de toekomst van kunst en design kan beïnvloeden. In deze aflevering ook de impact van kunstmatige intelligentie (Ai) op verschillende creatieve sectoren, waaronder fotografie, video en podcasts. Wat zijn de voordelen van Ai-tools, de ethische implicaties van plagiaat, en de rol van Ai in de toekomst. Ook wordt de waarde van gedrukte boeken in een steeds digitaler wordende wereld besproken.
Shorts:
*Generatieve Ai kan tekst, beeld, video en geluid creëren.
*Microsoft Copilot is een toegankelijke tool voor beginners.
*Canva biedt krachtige Ai-functies in de pro-versie.
*Goede prompts zijn essentieel voor succesvol gebruik van Ai.
*Ai kan helpen bij het genereren van kunst en fotografie.
*Promptografie is een opkomende trend in de kunstwereld.
*Ai-tools kunnen de creativiteit van kunstenaars stimuleren.
*Photoshop Elements biedt Ai-functionaliteiten voor fotobewerking.
*Ai kan helpen bij het verbeteren van bestaande afbeeldingen.
*Firefly van Adobe biedt gratis Ai-functies voor fotobewerking.
*Runway is een krachtige tool voor video-generatie.
*Ai kan podcasts visueel samenvatten en bewerken.
*Midjourney biedt krachtige mogelijkheden, maar heeft een steile leercurve.
*De toekomst van AI is veelbelovend met voortdurende innovaties.
*Auteursrechten zijn een belangrijk onderwerp in de discussie over Ai.
*Boeken blijven waardevol ondanks de opkomst van digitale media.
*Het is belangrijk om kritisch te blijven op Ai-gegenereerde content.
Boeken over Ai Tools:
Kunstmatige intelligentie
Prompten als een pro
Wil je mijn podcast steunen ?
Doneren kan via: https://paypal.me/beeldpraatpodcast?locale.x=nl_NL
Laat mij weten wat je van deze podcast vindt :
http://www.instagram.com/beeldpraatpodcast
- Je kan mij, Lia Van Beest hier volgen:
- https://www.liavanbeest.nl/beeldpraat-podcast
- http://www.beeldpraatpodcast.nl
- http://www.instagram.com/beeldpraatpodcast
- https://www.instagram.com/bylialia
- https://www.facebook.com/groups/beeldpraatpodcast
Toekomstige podcasts Beeldpraat:
- Uiteenlopende fotografie onderwerpen en diverse interessante fotografen .
- Regelmatig komt er een bespreking van een fotografie-boek aan bod en als gast de desbetreffende auteur/fotograaf.
- Diverse interviews met beeldmakers.
- Nieuwe apparatuur reviews etc.
Oproep:
- Ben je fotograaf of heb je iets met fotografie, wat je wilt delen, dan bied ik je een po...
Lia Van Beest (00:04)
Hey hallo, leuk dat je weer luistert naar een nieuwe aflevering van de Beeldpraat Podcast. In deze aflevering is mijn gast, auteur Bob van Duuren En met hem gaan we op ontdekkingsreis in de wereld van pixels en fantasie, oftewel AI. Met welke software kan je het beste beginnen zonder dat je meteen aan allerlei abonnementen vast zit en je bankrekening ontploft. Bij wijze van spreken dan. Welkom Bob, in de Beeldpraat Podcast.
Bob (00:32)
Dank je Lia.
Lia Van Beest (00:34)
En AI, de wereld kan bijna niet meer zonder zou je zeggen. Maar wat is eigenlijk AI? Is dat nou creatief en of een kunstzinnige intelligentie? Kan je dat een beetje in het kort uitleggen?
Bob (00:50)
Jazeker, de AI waar we tegenwoordig over praten en veel over lezen, dat wordt zogeheten generatieve AI genoemd en dat is kunstmatige intelligentie waarmee nieuwe dingen worden gecreëerd en dat kan tekst zijn, maar dat kan ook beeld zijn, kan video zijn, dat kan geluid zijn, dat kunnen zelfs volledige liedjes zijn. Het is een techniek die kijkt naar wat er is gemaakt ooit in het verleden.
Daar worden deze systemen mee getraind met boeken, met artikelen, met songs, met video's, et cetera. En op basis daarvan kan zo'n systeem nieuwe content genereren.
Lia Van Beest (01:30)
Dat is inderdaad in een mooie notendop verteld, maar goed, wij, als ik of de luisteraar wil beginnen met dat AI, wat zou jij adviseren om mee te beginnen?
Bob (01:35)
Als we dat even op beeld pinpointen, dan denk ik dat een van de makkelijkste en toegankelijkste websites om mee aan de slag te gaan, die ook nog eens gratis is, dat dat Copilot is van Microsoft. De Copilot site maakt in de achtergrond gebruik van Chat-GPT, daar hebben we ongetwijfeld wel eens van gehoord. daar zit ook een beeldgeneratie functie in. En het voordeel is, je hoeft er geen abonnement voor af te sluiten. Je hoeft enkel in te loggen met je Microsoft-account.
En dan kun je zowel teksten genereren op Copilot als beeld genereren.
Lia Van Beest (02:23)
Oké, dus dat is eigenlijk een alles in één...
Bob (02:25)
In feite wel, het
is een soort chat-GPT in een Microsoft-jasje, zeg ik altijd maar. Dus het wordt redelijk gebruiksdienlijk gepresenteerd. Het is ook helemaal in het Nederlands, dat is natuurlijk ook erg makkelijk. Er staan ook voorbeelden op. Dus als je naar copilot.microsoft.com gaat, wordt het al vrij snel duidelijk wat je daar moet doen.
Lia Van Beest (02:48)
Kan je dat
als Apple gebruiker ook?
Bob (02:53)
Ja, het is een website en het draait zelfs op je mobiele telefoon. Microsoft heeft co-pilot apps gemaakt voor zowel Android als voor iOS en voor de Mac. Dus het draait op alle systemen.
Lia Van Beest (03:06)
Oké, dat is een goed startpunt. Maar Canva dan, want dat gebruik ik zelf ook regelmatig om promo'tjes te maken voor de Beeldpraat Podcast. En toen wij in het voorgesprek praten, toen zei je daar zit ook een functie in. Kan je daar wat van zeggen?
Bob (03:27)
Ja,
Canva is meer een ontwerppakket. Dat is uitgebreid met AI-functies, maar in de basis is Canva eigenlijk zuiver en alleen een ontwerppakket wat je gebruikt om foldertjes, advertenties, boekomslagen, uitnodigingen, kalenders je kunt het zo gek niet bedenken, te creëren. In de gratis editie van Canva kun je gebruik maken van veel stockmateriaal.
bijvoorbeeld foto's, grafische elementen en dat soort zaken. Het zit ook boorden vol met sjablonen En op die manier kun je vrij snel zonder al te veel grafische kennis, kun je iets leuks in elkaar draaien. Het wordt pas interessanter op het moment dat je ook toegang tot de AI-functies van Canva krijgt. En dat moet je in de buidel tasten, want die zitten alleen in de pro-versie van Canva verstopt. Je kunt het wel 30 dagen gratis uitproberen en dat zou ik dan ook van harte hebben.
aanbevelen. Canva is ook Nederlandstalig, is gebruiksvriendelijk opgezet en de AI-functies zijn spectaculair, want je kunt bijvoorbeeld een foto nemen en dan een object wat op die foto staat helemaal wissen zonder dat het een spoortje van zeg maar vernieling achterlaat of objecten verplaatsen in de afbeelding en dat is dus alles wat die AI-functies van Canva doen.
Lia Van Beest (04:49)
Ja, dat verschil dan met die co-pilot waar je het net over had, is dus eigenlijk totaal anders.
Bob (04:56)
Ja,
Copilot is zeg maar chat GPT in de Microsoft-jasje. En daar ga je niet uit van bestaande afbeeldingen, alhoewel je ook bestaande afbeeldingen kunt uploaden. Maar daar laat je afbeeldingen genereren op basis van een instructie, die we in AI-taal een prompt noemen. Dus je zegt bijvoorbeeld, je schrijft in Copilot, teken voor mij een afbeelding van een aap die aan het snowboarden is. Ik zeg maar wat.
Lia Van Beest (05:24)
Mhmm.
Bob (05:24)
En
dan gaat Copilot voor je aan de slag en dan krijg je vier voorbeelden. En dan kun je kiezen welke je het leukst vindt. En als er niks leuks is en er tussen zit kun je vragen nieuwe voorstellen te doen. Of je kunt je instructie, je prompt kun je aanpassen.
Lia Van Beest (05:40)
Wat ik wel merk, dat is je moet heel goed omschrijven, specificeren wat je eigenlijk wil.
Bob (05:49)
Dat is heel correct. Dat klopt
helemaal, want goed prompten is de sleutel tot succesvol gebruik van generatieve AI.
Lia Van Beest (06:02)
En hoe kun je dat leren eigenlijk?
Bob (06:04)
Nou ja, je hebt me aangekondigd als auteur. Ik heb er wat boeken over geschreven. er staat natuurlijk internet vol met tips, cheat sheets. Je kunt AI experts op LinkedIn of op Twitter of op X als het tegenwoordig heet volgen. En je kunt natuurlijk inderdaad m'n boeken lezen.
Lia Van Beest (06:25)
Nou, dat kan ik ook van harte aanbevelen. Laatst zag ik iets voorbij komen, ontdek Prompt of er was een nieuw boek in ieder geval dat ging over prompts. Is dat een goede aanvulling om je verder te verdiepen?
Bob (06:41)
Ik heb diverse promptboeken geschreven, een aantal algemene boeken over Chet GPT, over Copilot, over Canva en over kunstzinnige intelligentie zoals we het genoemd hebben. Dat boek focust zich vooral op het genereren van beeld, of eigenlijk alleen maar op het genereren van beeld met kunstmatige intelligentie.
En een boek dat op de lijst staat om gepubliceerd te worden, ik geloof volgende maand, dat heet Prompten als een Pro. En dat is zeg maar voor iedereen die al kan prompten en ook wel goed kan prompten, maar als je dan je kennis van prompting nog verder wilt verhogen, dan zou dat boek daar het antwoord op moeten zijn.
Lia Van Beest (07:25)
Ik kan het ook van harte aanbevelen, ik loop wel vast in mijn instructies geven aan de software.
Bob (07:32)
Uh-huh.
Het aardige is dat
je de AI ook kunt gebruiken om prompts voor jou te genereren. Dus op het moment dat ik zeg, wil met midjourney aan de slag, midjourney is een wat complexer programma om beeld te genereren, waar je heel specifieke prompts moet en kunt geven, kun je bijvoorbeeld aan Copilot van ChatGPT vragen, oké, ik heb een prompt voor Midjourney nodig die dit en dit en dat doet. Kun je een prompt voor me samenstellen?
En dan zal de AI een gedegen prompt voor je samenstellen die je vervolgens aan Midjourney kunt voeren.
Lia Van Beest (08:09)
Ja, want ik zag laatst op een website ook van een fotograaf die had groepsfotografie en natuurfotografie, maar ook een kopje promptografie. Ja, en dat vond ik zo grappig. denk, hey, promptografie? Maar dat waren dus foto's, afbeeldingen gemaakt door gebruik maken van prompts. en dat wordt tegenwoordig schijnbaar ook...
Bob (08:22)
Wat leuk zo.
Correct ja.
Lia Van Beest (08:39)
best wel omarmd want ik was laatst op de Haute Fotografie en daar was een kunstenaar Hassan Ragab en die exposeerde daar ook met een afbeelding van Midjourney het wordt wel gebruikelijk geacht.
Bob (08:55)
Sterker nog, dat boek Kunstzinnige Intelligentie waar ik het over had, heb ik samen geschreven met Boeb Timroff. Hij is een digitaal kunstenaar. Hij heeft ook het meeste van het beeldmateriaal voor het boek verzorgd. Hij heeft recent een van zijn werken ingestuurd naar een museum die een expositie wilde doen van door AI-gegenereerde kunst. Ze hebben talloze inzendingen gekregen en hebben 25 werken geselecteerd om te exploseren.
En zijn afbeelding zat daarbij, dus dat is wel hartstikke leuk.
Lia Van Beest (09:28)
Ja, dus daar is volop ontwikkeling in. Mensen hebben dan niet zoiets van ja maar joh, dit is kunstmatig gemaakt, dit slaat de werkelijkheid helemaal op z'n kop.
Bob (09:44)
Ja, wat zal ik zeggen? Ik kan in de jaren zeventig herinneren, had je van die cilinders waar je dan een A4 op legde en het ging draaien, dan liet je verf opvallen. En dan kreeg je ook van die hele kunstzinnige, psychedelische dingen. Is het kunst of is het geen kunst en hoe is het gemaakt? Natuurlijk, er voldoende af te dingen op de omgang met kunstmatige intelligentie.
de maatschappelijke impact van kunstmatige intelligentie, de klimaatimpact van kunstmatige intelligentie. Maar ja, op het moment, de tools zijn er en er zijn verschrikkelijk leuke dingen mee te doen. Ik gebruik het zelf ook om covers voor mijn boeken te ontwerpen.
Lia Van Beest (10:29)
Maar alles staat of valt met goede prompts maken.
Bob (10:34)
Ja,
het begint bij een goede prompt. Om, wie was het? Ronald Reagan, geloof ik te parafyseren. It's the prompt, stupid
Lia Van Beest (10:42)
Nou, daar gaan we weer even verder van waar we na Copilot en Canva verder nog mee aan de slag zouden kunnen en dat is Dall-E
Bob (10:54)
Ja, ja, Dall-E samenvoeging van, of eigenlijk is een woordspeling op de kunstenaar Dali Spaanse kunstenaar Dali en het robot Wall-E Dus ja, je kan het Dolly of Delly of Dally noemen. Dat is zeg maar de beeldgenerator van ChatGPT En Dall-E is eigenlijk de techniek die in Copilot wordt gebruikt.
Dus op het moment dat we over Copilot praten, om beeld te genereren, praten we al over Dall-E En als we over Dall-E praten, praten we in feite over hetzelfde bedrijf dat ook ChatGPT maakt. En ChatGPT is voor tekst en Dall-E is voor beeld. En je kunt dus ook op de ChatGPT-site met Dall-E aan de slag, maar dan moet je betalen. En vandaar dat ik ook zeg, dan kun je het beter in Copilot doen.
Lia Van Beest (11:36)
Oké.
Oké, dat is een goede tip. En is dat dan ook op de iPad of een Android tablet?
Bob (11:50)
Ja hoor,
ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja
Lia Van Beest (12:12)
Ja, oké. Maar wat ik zelf ook meld merk, als ik dat ChatGPT gebruik, er zijn altijd wel bepaalde woorden, zinnen waaruit je kan halen van hey dat is generatief. Heb jij dat ook? Want het wordt altijd zo, dan één keer wonderbaarlijk, magisch, weet ik het allemaal.
Bob (12:23)
Brengt me de bek niet open.
Welkom in de fantastische wereld van kunstmatige intelligentie. Of je nu begint, nou ja, laat maar. Nee, maar dat klopt inderdaad. Het is ook een hulpmiddel. Het is geen vervanging. Op het moment dat ik wat genereer in bijvoorbeeld met Midjourney of in Dall-E dan zal ik dat vaak achteraf nog in Photoshop of Photoshop Elements bewerken om er mijn eigen draai aan te geven.
Lia Van Beest (12:42)
Ja, ja.
Ja.
Ja, dat zou ik ook zeker het is dus eigenlijk eventjes. Er wordt een beginnetje gemaakt en zelf maak je het af. Je eigen stijl erop loslaten. Oke, Photoshop Elements. Dat is ook zo'n programma wat redelijk toegankelijk is.
Bob (13:11)
Correct, Ja.
Klopt en ook niet zo duur en kloot dat je het voor 100 euro ongeveer een permanente licentie op het product koopt. En dat is inmiddels ook vergeven van de AI-functionaliteit, vergelijkbaar met wat ook in Canva te vinden is. Je kunt bijvoorbeeld elementen verwijderen uit de foto, storende elementen. En wat er achter zo'n element op de foto staat, wordt dan automatisch opgevuld door AI, zodat je eigenlijk niet meer ziet.
dat er iets op die foto stond waar je eigenlijk geen behoefte aan had. Dus het is een mooie manier om de werkelijkheid geweld aan te doen, om het zo te zeggen. Andere functionaliteiten die erg interessant is, om foto's uit te breiden. Dus op het moment dat je een foto van een vogeltje hebt, zeg maar wat, en je wilt het eigenlijk in een grotere context plaatsen, bijvoorbeeld tegen de achtergrond van...
tuin of van een bos of van iets anders, kun je de foto generatief laten uitbreiden en dan analyseert Photoshop Elements de foto en bedenkt er zelf meer foto bij. Dus je maakt de foto op die manier groter op een natuurlijke wijze.
Lia Van Beest (14:38)
Oké, maar wat ik me ook zit af te vragen, er kan zoveel. Maar stel, ik heb een groepsfoto en één persoon heeft zijn colbertjasje in een soort, ja, een beetje vervelend openstaan, zal ik maar zeggen. Kan ik dat jasje recht trekken met AI?
Bob (14:53)
Hmhm.
Waarschijnlijk wel, ja. Waarschijnlijk wel. Het is niet normaal wat er allemaal kan. Je kunt ook zaken vervangen in foto's. Midjourney is daar een goed voorbeeld van. Volgens mij kan het in Elements ook. In ieder geval in het grote Photoshop en in de AI-website Firefly van Adobe. Als je zegt, ik ga geen geld aan Photoshop of Photoshop Elements uitgeven, dan zou ik zeggen, Google even op Firefly.
Dat is een website van Adobe waar ook allerlei AI-functies gebruikt kunnen worden. Daar kun je inderdaad met behulp van een prompt een stukje van een foto vervangen door iets anders. Je hebt een selectie gereedschap in die website. Je selecteert een deel van de foto wat je wilt vervangen. Je geeft met een prompt op wat er dan vervangen moet worden.
Lia Van Beest (15:52)
Oké, is dan bijvoorbeeld, we hebben het dan over Photoshop Elements, maar degene die zo'n Adobe fotografie abonnement hebben, daar zit toch ook alle functionaliteit al in van dat AI.
Bob (16:04)
Dat klopt inderdaad. Het fotografieabonnement uit mijn hoofd is Lightroom en Photoshop. Dat klopt, want de laatste versie van Photoshop, het grote broertje van Photoshop Elements, dat zit ook vol met deze AI-functionaliteit. Generatief vullen, AI verwijderen, AI vervangen, foto uitbreiden, et cetera, et cetera.
Lia Van Beest (16:27)
Ja, en is dat dan uiteindelijk niet voordeliger ten opzichte van Photoshop Elements?
Bob (16:33)
Nou ja, de veel klachten wat je hoort over het abonnementsmodel van Adobe is dat het iedere maand terugkomt. En uit mijn hoofd kost het fotografie abonnement al 13 euro per maand. Dus reken maar uit, dan zit je al op 160 euro per jaar.
Lia Van Beest (16:45)
klopt.
Ja, we blijven Nederlanders. We willen altijd zo voordelig mogelijk op...
Bob (16:52)
Ja, daarom. Kijk, als
je professioneel bezig bent, is het logisch dat je zo'n hebt. Ik heb ook zo'n abonnement, want ik gebruik het voor mijn werk. Als particuliers zijn er veel alternatieven. Photoshop Elements is een goed alternatief. Canva is alternatief. Copilot is een alternatief. Firefly is een alternatief. Wat dat betreft is er voldoende om uit te kiezen.
Lia Van Beest (17:16)
Ja, oké, we hadden het even kijken, ja je hebt er natuurlijk over stilstaande beelden en we hebben het ook even over bewegend gehad, maar Runway dat is eigenlijk meer gericht op bewegend beeld.
Bob (17:30)
Klopt inderdaad, ja, Runway dat is een toepassing vergelijkbaar met Dall-E Alleen voor het genereren van video, ook weer op basis van prompts. Dus je kunt een instructie geven, doe een video van een vlinder die van een boterbloem naar een narcis vliegt of zoiets dergelijks. En dat zal Runway proberen dat te genereren. En dat wordt steeds, dat wordt ook steeds beter.
Maar Runway is al lang de enige niet meer. Terugkomend op OpenAI. Dat is de club achter ChatGPT Die hebben Sora gebouwd. S-O-R-A. Sora is ook een videogenerator. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat over een jaar of wat er Hollywoodfilms verschijnen die volledig door AI zijn gemaakt. Waar geen acteur meer aan te pas komt.
Lia Van Beest (18:24)
Zou ik mijn beeldpraat podcast ook in AI kunnen stoppen?
Bob (18:30)
Ja,
dat klopt. Er zijn diverse tools om podcasts bijvoorbeeld samen te vatten en zelfs om te zetten in een visuele samenvatting. Ik heb daar zelf nog geen ervaring mee, maar je upload een podcast en de AI doet de rest voor je. Wat dat betreft zijn die AI-tools, je kunt het zo gek niet bedenken, er zijn AI-tools die video's analyseren en op basis daarvan een samenvatting maken.
Er zijn AI-tools die, als jij jezelf opneemt en je vertelt een verhaal in het Nederlands, die die video voor jou niet alleen zo aanpassen dat met jouw stem de tekst in het Engels wordt uitgesproken, maar dat ook je lipsynchronisatie daarbij wordt aangepast. Echt wat dat betreft is AI natuurlijk ook best wel gevaarlijk, want op een gegeven moment weten we niet meer wat echt en wat werkelijkheid is.
Lia Van Beest (19:27)
Ja, ik snap wat je bedoelt. Ja, want weet je, dat weerhoudt mij ook om mijn stem in te spreken en op te slaan in de software die ik hier gebruik. Want je weet niet wat ermee gaat gebeuren.
Bob (19:28)
Sorry, echt of fake Pardon.
Nee,
er zijn ook natuurlijk vervelende verhalen te bedenken en ook gebeurd waarin stemmen zijn gekloond en vervolgens je wordt gebeld door iemand waarvan je denkt dat het je zoon of je zus of je vader is in grote paniek. heb geld nodig want ik heb een auto ongeluk veroorzaakt en bla bla bla. En het is niet van echt onbescheiden. Dus wat dat betreft is het heel verstandig dat iedereen zich wel realiseert dat bij wat er...
Lia Van Beest (20:02)
Ja.
Bob (20:14)
in de media verschijnt, daar kritisch naar gekeken moet worden en dat zal steeds kritischer moeten worden.
Lia Van Beest (20:21)
Eigenlijk zou er software ontwikkeld moeten worden die dat filtert. Dat die zegt van nee hier klopt iets niet, hier zie ik een soort algoritme of weet ik veel. Dus dit is fake.
Bob (20:33)
Ja, er zijn al plagiaat-checkers die kunnen checken of iets geplagieerd is. Er zijn AI-checkers die kunnen controleren of tekst met AI is gegeneerd. Het probleem is, die zijn ook nog niet foutloos. En dat is dan ook weer vervelend, want dan krijg je misschien een afwijzing. Toevallig ben ik nu met een boekje bezig over verantwoorde AI.
En een van de problemen is dat veel leerlingen tegenwoordig hun werk op school inleveren en dat door AI hebben laten genereren. Docenten halen dat door een AI-checker. En die AI-checker zegt dan van ja, dit is door AI geschreven. Maar zo'n AI-checker kan ook... Gebeurt gewoon dat een tekst die je wel zelf hebt geschreven, dat die toch als AI-tekst wordt gevlekt. En dat wil je natuurlijk als leerling niet. Want als je dan zelf je werk hebt gedaan en de docent zegt je krijgt een 1.
omdat je een door ChatGPT hebt laten schrijven, daar word je ook niet vrolijk van.
Lia Van Beest (21:36)
Nee, nee, want in de studentenwereld is dat heel vervelend dan dit. Maar goed, dan moet je bewijzen dat je het wel gedaan hebt. Dat is onmogelijk. Ja, dus dat wordt er allemaal niet leuk op. AI in de fotografie. Hoe zie je dat in de toekomst verder ontwikkeld gaan worden?
Bob (21:41)
Ja, ja.
Ja, dat bedoel ik maar.
Nee.
Nou, kijk, net zoals de filters die je standaard in Photoshop, Photoshop Elements hebben, gelijkbare pakketten hebt. En zelfs op Instagram en Snapchat heb je filters om jezelf mooier en leuker en aardiger te maken. Het zijn tools voor de gekkigheid en het zijn tools die ook belangrijk zijn om te kunnen gebruiken. Zeker als je in de PR werkt.
Zal AI een standaard gereedschap worden bij het genereren van welke... Zoals ik zeg, sommige covers van onze boeken waar ik vroeger vormgever of illustrator voor inhuurde, laat ik nu met Midjourney maken.
Lia Van Beest (22:39)
Want je vertelde mij in het voorgesprek over Midjourney, dat is een zwaardere applicatie, of tenminste de leercurve is daar steiler van. En is het... ja, zeg maar.
Bob (22:49)
Ook, ja, het
is ook wel veel krachtiger. Dall-E hoe leuk ook, is vrij beperkt. Je kunt bijvoorbeeld niet opgeven dat je een afwijkend formaat wilt. Delhi en dus ook CoPilot werken met vaste formaten. Maar je kunt je voorstellen dat een boekomslag niet altijd dezelfde afmeting heeft. Dus je wilt kunnen opgeven.
dat je een afwijkend formaat wilt. Je wilt kunnen upsamplen dat is de resolutie en daarmee de beeldkwaliteit beter maken. Je wilt dingetjes kunnen vervangen in de afbeelding. Midjourney ondersteunt dat allemaal. Midjourney is wel een betaalde oplossing. Ik betaal daar 12 euro per maand voor. Maar ja, is relatief gezien natuurlijk een schijntje. En dan kan ik belachelijk veel beeld mee genereren.
Maar het heeft een leercurve. Inmiddels is het wel zo dat er ook een website is. Vroeger moest je exclusief van Midjourney gebruik maken via een zeer complexe chatapp. Ik nou even de naam van vergeten. Discord, ja, Discord genoemd. Dus je moet dan eerst Discord leren. dan voordat je Discord in de vingers hebt, kun je eigenlijk pas beetje lekker met Midjourney aan de slag.
En nu is het zo dat Midjourney ook gewoon een webinterface heeft. Dus als je even googelt tot Midjourney, dan kom je op hun website terecht en dan kun je aan de slag. Maar je moet wel een betaald account openen.
Lia Van Beest (24:18)
Zijn er trouwens ook cursussen voor Midjourney omdat het even wat meer energie vergt om dat eigen te maken?
Bob (24:28)
Vast wel, maar ik kan daar geen antwoord op omdat ik gewoon even niet weet. Maar het zou me zeer verbazen dat die er niet zijn. En er zullen zeker YouTube instructies te vinden zijn. Want je weet het, je kunt alles via YouTube leren. Dus waarschijnlijk ook het werken met Midjourney. En Midjourney zelf heeft ook heel veel tutorials op hun website staan.
Lia Van Beest (24:46)
Oké, dus dat is geen punt. Nou, dat ga ik zeker zelf ook een keertje doen. Ja, the sky is the limit, of niet Bob? Ja.
Bob (24:54)
Ja, best wel.
We staan nog maar aan het begin, want wat ik net al zei over die video's, wat je ook hebt gezien met geluid bijvoorbeeld, dat liedjes die door Elvis Presley zijn gezongen in de tijd, die nu door de AI worden aangepast en dan de zanger opeens André van Duin is of zoiets dergelijks, ik zeg maar even wat, met de stem van André. Het liedje is helemaal hetzelfde tekst, hetzelfde, alleen een andere stem.
Dus wat dat betreft, de sky is the limit.
Lia Van Beest (25:24)
Maar dan kom je gauw op, hoe noem je dat, auteursrechten hupeldepup eigendom. kan er ook weer even niet op komen. Ja, precies. Dat is natuurlijk ook super ingewikkeld.
Bob (25:34)
Ja, intellectuele eigendom ja.
Er zijn best wel wat tegenstanders in het boekenvak van het gebruik van kunstmatige intelligentie. Ik behoor daar niet toe. Maar ze zijn er wel. En dan schermen ze al gauw met auteursrecht. Natuurlijk, alles wat een AI genereert, of dat nou tekst of beeld is, daar kan iets uitkomen dat alles eerder is gemaakt. Ofwel, verdacht veel lijkt op wat eerder is gemaakt. En dat zou je plagiaat kunnen noemen.
Maar ja, op het moment dat ik een boek schrijf, dan weet ik ook niet 100 % zeker dat er niet iemand anders is geweest die een vergelijkbaar of hetzelfde boek heeft geschreven. Het is dus niet zo dat een AI een standaartekst neemt en copieert en plakt en ook geen standaard afbeelding neemt en copieert en plakt. Het genereert echt iets nieuws. Maar natuurlijk, die kennis die de AI heeft.
komt ergens vandaan. Die komt uit boeken, komt van schilderijen, die komt van beeldmateriaal, die komt uit fotobibliotheken. En dat is al een beetje een doorn in het oog van de makers van die oorspronkelijke content. Want de Open AI's van deze wereld hebben dat materiaal gebruikt om hun modellen te trainen zonder toestemming te vragen. de Open AI's in gesprek met veel partijen om dat probleem op te lossen.
Ja, en als je zegt, als je iets publiceert, of je nou particulier of een professional bent, als je iets publiceert op internet, in een boek, het maakt niet uit waar, moet je natuurlijk wel zorgen dat het materiaal dat je publiceert, dat het rechtervrij is. Dat is jouw verantwoordelijkheid.
Lia Van Beest (27:20)
Ja, de AI staat dus en valt met wat je er in stopt, dat komt er dan op een of andere meer in een nieuw jasje uit. Ja, oké. wat zou je verder nog over kunnen vertellen? Het is eigenlijk zoveel, dat is bijna niet in een podcast te vatten.
Bob (27:32)
Juist, ja, ja, zo kan je het zien.
Nee, en het is ook niet bij te houden. Er komen zoveel nieuwe tools dagelijks bij. Ik ben dan geabonneeerd op een aantal nieuwsbrieven die ik mijn e-mailbox krijg, maar het is overweldigend. Dus ik probeer eigenlijk voornamelijk bij te houden wat interessant is voor mijn vakgebied. Daarnaast heb ik wel ook veel affiniteit met het onderwerp. Maar er gebeurt zoveel op dit moment en de ontwikkelingen gaan zo snel dat het voor een normale sterfeling eigenlijk niet is bij te houden.
Wat ik kan adviseren aan de luisteraars is als je denkt van nou dat klinkt wel leuk wat ik heb gehoord. Ga een keertje naar de Copilot site, ga een keertje naar de Firefly site en als je in een wilde bui bent, ga een keertje naar de Midjourney site. Want je kunt aan de slag, je kunt experimenteren, je kunt proberen, je kunt tutorials bekijken, kunt ervan leren, voorbeeldprompts, je kunt het zo gek niet bedenken. Alle informatie is te vinden.
Lia Van Beest (28:41)
Ja, ja. En als je dat op de bank ook nog iets leuks wil hebben, dan adviseer ik toch ook de boeken die jij geschreven hebt over dit onderwerp, want ja, die lees ik toch ook iedere keer of blader ik door met veel plezier. En niet omdat ik jou nu interview dat ik dit zeg, maar dat meen ik dus oprecht.
Dus ik heb wel eens tegen je gezegd volgens mij, is er nog markt voor boeken? En jij zegt zeker wel, zei jij toen, keer op een beurs tegen mij, en klopt dat?
Bob (29:12)
Ja,
dat neemt wel af in alle eerlijkheid. internet wordt steeds meer gemeengoed en iedereen is inmiddels opgegroeid met internet. En ook de ouderige generatie heeft het veel meer onarmd dan tien jaar geleden. Maar gelukkig, mijn boeken worden nog steeds gekocht en er zijn nog altijd mensen die graag van papier lezen. En zeker als je wilt leren.
Dan is een boek waarin een auteur aandacht heeft besteed en waarin een uitgever aandacht heeft besteed aan het redactiewerk en de samenstelling. Zodat je een hapklaar setje informatie tot je krijgt. Toch wel vrij eenvoudiger dan zelf te gaan googelen en dan maar hopen dat je de goede antwoorden vindt. wat dat betreft de praktijk leert in ieder geval gelukkig dat er nog voldoende boeken worden.
Lia Van Beest (30:03)
Graag ik verder nog wil zeggen, als iemand het digitaal wil lezen, staat altijd, hebben jullie een code ervoor in staan, dan kun je ook de webversie...
Bob (30:03)
En dank je wel voor je vriendelijke woorden. Ik kan het er alleen maar mee eens zijn.
Klopt,
ja. Bij al onze boeken doen we een webversie en als je boek registreert krijg je inderdaad een code waarmee je gratis toegang tot die webversie krijgt.
Lia Van Beest (30:25)
Ja, helemaal goed. Nou Bob, we kunnen nog uren doorgaan denk ik wel over wat er allemaal is, maar hebben we het een beetje in een notendop als een soort inspiratie podcast gebracht voor mensen die geïnteresseerd zijn in AI en ermee aan de slag willen? Ja, dus...
Bob (30:43)
Nou, leuk, hartstikke leuk.
Lia Van Beest (30:47)
zal ik je bedanken? Ik denk het wel. Ik vond het best wel leuk. denk, wat gaat dit worden? Want het is zoveel en dat de mensen het toch ook leuk gaan vinden om ermee aan de slag te gaan en dat het niet alleen maar negatief is, maar ook positief en creatief en kunstzinnig zoals we dat al zeiden.
Bob (30:50)
Ja.
Nou, dankjewel Lia voor de uitnodiging en voor het gesprek. Ik vind het altijd leuk om erover te praten. En zeker voor jouw podcast weet ik dat er een hoop geïnteresseerde luisteraars zullen zijn. Dus, dankjewel jullie aandacht.
Lia Van Beest (31:21)
Ja, nou, dankjewel Bob. Dan ga ik nu de podcast afsluiten en dan bedank ik iedereen voor het luisteren naar deze beeldpraat podcast. En voor meer informatie kijk dan in de tekst bij deze aflevering. Daarin staat ook een link om de beeldpraat podcast te ondersteunen. Een soort petje af zeg maar. En wil je nou ook een keer te gast zijn? Wie weet maak ik met jou dan een volgende aflevering. Laat het mij weten. Wil je niets meer missen? Abonneer je dan nu op de beeldpraat podcast.
en zodra er een nieuwe aflevering online staat, word je op de hoogte gebracht. En dit is gewoon abonnementsvrij. Deze podcast is te beluisteren via alle bekende kanalen zoals Spotify, etc. Uiteraard kun je mij ook volgen op Facebook, Insta en andere social media. Bedankt voor het luisteren en graag tot de volgende Beelpraat.